La Chatte Gitane (or The Gypsy Cat) was the name we chose for our cottage in France. We chose it while on the road, moving home, from Ireland to France with 2 dogs and 7 cats in the car.
This blog began its insignificant life as a recipe book for friends and family who would ask me repeatedly for a recipe of this, that and the other.
Since then it has taken many different directions, like gypsies tend to do. Sometimes making a U-turn and revisiting familiar roads and taking a break when necessary.
You'll find recipes here, but also musings about the places we've called home, the gardens that we've established, not always successfully, the homes we've improved and the environments we've lived in. Currently, that is back in Ireland.

Friday, November 05, 2010

Spiced Cauliflower Flan with Apricot Cardamom Sauce


This isn't my recipe.  I once spotted it in one of the many Country Living Magazines I have lying about.  Forgot about it for a long time and I don't know how this happens to pop back into one's head again all of a sudden, but the fact is I couldnt find the magazine with said recipe  anywhere , obviously.
So I tried good old Google and what-do-you-know, there it is.
http://www.lovebonnemaman.co.uk/recipes-cauliflower.aspx

I have made this a couple of times now with my homemade shortcrust pastry.  Oh, it is so good !  A very novel way of using cauliflower, this  and makes a nice change from a vegetarian quiche with a great combo of flavours.

I am super-duper envious of the oblong pie dish used for the flan in the Bonne Maman recipe, I had to make-do with a round one.

The recipe says to serve it warm, but I found it also very palatable, served cold - it could even go into the lunchbox  for work or it could take you out for a picnic ;oD


Receptje in het nederlands
Gekruide Bloemkoolflan met Sausje van Abrikozen en Cardamom

ingrediënten flan
  • +/- 375 gr kruimeldeeg
  • 1 grote bloemkool
  • 145 ml volle room
  • 3 medium eieren
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • zout en peper
bereiding
  • Oven voorverwarmen op 220 °C
  • Een taartvorm bekleden met het deeg en in koelkast zetten
  • Kook de bloemkoolroosjes 'al dente' in kokend gezouten water
  • Laat de bloemkool grondig uitlekken en zet ze nog even op het vuur tot al het water verdampt is.
  • Zachtjes prakken met een aardappelstamper, maar niet te fijn. Laten afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Eieren klutsen met de room, komijn- en korianderpoeder.
  • Roer doorheen de bloemkool.
  • Giet in de voorbereide taartvorm en bak in de hete oven gedurende 10 minuten, vervolgens temperatuur terugdraaien naar 180° C en bak nog een 20-tal minuten verder.
ingrediënten sausje
  • 3 flinke eetlepels abrikozen compote
  • 5 cardamoms
  • 2 sjalotten
  • 25 gr boter
  • 125 ml water
  • Sap van 1/2 limoen
bereiding
  • Haal de zaadjes uit de cardamoms en stamp fijn in de vijzel
  • Hak de sjalotjes fijn en stoof gaar in een pannetje met de gesmolten boter.
  • Roer er de compote doorheen, samen met het water en de cardamom.
  • Breng aan de kook en laat sudderen gedurende 5 à 6 minuten.
  • Limoensap toevoegen en pureren met de soepmixer.

De flan warm opdienen met een lepel (of twee) saus, maar dit is ook lekker koud voor bv de lunchbox.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...