This isn't my recipe. I once spotted it in one of the many Country Living Magazines I have lying about. Forgot about it for a long time and I don't know how this happens to pop back into one's head again all of a sudden, but the fact is I couldnt find the magazine with said recipe anywhere , obviously.
So I tried good old Google and what-do-you-know, there it is.
http://www.lovebonnemaman.co.uk/recipes-cauliflower.aspx
I have made this a couple of times now with my homemade shortcrust pastry. Oh, it is so good ! A very novel way of using cauliflower, this and makes a nice change from a vegetarian quiche with a great combo of flavours.
I am super-duper envious of the oblong pie dish used for the flan in the Bonne Maman recipe, I had to make-do with a round one.
The recipe says to serve it warm, but I found it also very palatable, served cold - it could even go into the lunchbox for work or it could take you out for a picnic ;oD
Receptje in het nederlands
Gekruide Bloemkoolflan met Sausje van Abrikozen en Cardamom
ingrediënten flan
- +/- 375 gr kruimeldeeg
- 1 grote bloemkool
- 145 ml volle room
- 3 medium eieren
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- zout en peper
- Oven voorverwarmen op 220 °C
- Een taartvorm bekleden met het deeg en in koelkast zetten
- Kook de bloemkoolroosjes 'al dente' in kokend gezouten water
- Laat de bloemkool grondig uitlekken en zet ze nog even op het vuur tot al het water verdampt is.
- Zachtjes prakken met een aardappelstamper, maar niet te fijn. Laten afkoelen tot kamertemperatuur.
- Eieren klutsen met de room, komijn- en korianderpoeder.
- Roer doorheen de bloemkool.
- Giet in de voorbereide taartvorm en bak in de hete oven gedurende 10 minuten, vervolgens temperatuur terugdraaien naar 180° C en bak nog een 20-tal minuten verder.
- 3 flinke eetlepels abrikozen compote
- 5 cardamoms
- 2 sjalotten
- 25 gr boter
- 125 ml water
- Sap van 1/2 limoen
- Haal de zaadjes uit de cardamoms en stamp fijn in de vijzel
- Hak de sjalotjes fijn en stoof gaar in een pannetje met de gesmolten boter.
- Roer er de compote doorheen, samen met het water en de cardamom.
- Breng aan de kook en laat sudderen gedurende 5 à 6 minuten.
- Limoensap toevoegen en pureren met de soepmixer.
De flan warm opdienen met een lepel (of twee) saus, maar dit is ook lekker koud voor bv de lunchbox.
No comments:
Post a Comment