Pages

Friday, November 05, 2010

Spiced Cauliflower Flan with Apricot Cardamom Sauce


This isn't my recipe.  I once spotted it in one of the many Country Living Magazines I have lying about.  Forgot about it for a long time and I don't know how this happens to pop back into one's head again all of a sudden, but the fact is I couldnt find the magazine with said recipe  anywhere , obviously.
So I tried good old Google and what-do-you-know, there it is.
http://www.lovebonnemaman.co.uk/recipes-cauliflower.aspx

I have made this a couple of times now with my homemade shortcrust pastry.  Oh, it is so good !  A very novel way of using cauliflower, this  and makes a nice change from a vegetarian quiche with a great combo of flavours.

I am super-duper envious of the oblong pie dish used for the flan in the Bonne Maman recipe, I had to make-do with a round one.

The recipe says to serve it warm, but I found it also very palatable, served cold - it could even go into the lunchbox  for work or it could take you out for a picnic ;oD


Receptje in het nederlands
Gekruide Bloemkoolflan met Sausje van Abrikozen en Cardamom

ingrediënten flan
  • +/- 375 gr kruimeldeeg
  • 1 grote bloemkool
  • 145 ml volle room
  • 3 medium eieren
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • zout en peper
bereiding
  • Oven voorverwarmen op 220 °C
  • Een taartvorm bekleden met het deeg en in koelkast zetten
  • Kook de bloemkoolroosjes 'al dente' in kokend gezouten water
  • Laat de bloemkool grondig uitlekken en zet ze nog even op het vuur tot al het water verdampt is.
  • Zachtjes prakken met een aardappelstamper, maar niet te fijn. Laten afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Eieren klutsen met de room, komijn- en korianderpoeder.
  • Roer doorheen de bloemkool.
  • Giet in de voorbereide taartvorm en bak in de hete oven gedurende 10 minuten, vervolgens temperatuur terugdraaien naar 180° C en bak nog een 20-tal minuten verder.
ingrediënten sausje
  • 3 flinke eetlepels abrikozen compote
  • 5 cardamoms
  • 2 sjalotten
  • 25 gr boter
  • 125 ml water
  • Sap van 1/2 limoen
bereiding
  • Haal de zaadjes uit de cardamoms en stamp fijn in de vijzel
  • Hak de sjalotjes fijn en stoof gaar in een pannetje met de gesmolten boter.
  • Roer er de compote doorheen, samen met het water en de cardamom.
  • Breng aan de kook en laat sudderen gedurende 5 à 6 minuten.
  • Limoensap toevoegen en pureren met de soepmixer.

De flan warm opdienen met een lepel (of twee) saus, maar dit is ook lekker koud voor bv de lunchbox.

No comments:

Post a Comment